Cavia’s

Cavia’s zijn met hun vriendelijke en vrolijke karakter zeer geschikt als huisdier. Zeker ook voor kinderen. Het zijn sociale dieren die het liefst in een groep leven dus het is beter minimaal 2 cavia’s tegelijk aan te schaffen. Hoewel ze relatief weinig eisen stellen hebben ze dagelijks zorg en aandacht nodig om ze in goede gezondheid te houden.

Vóór de aanschaf
Denk er goed over na voordat u een cavia aanschaft. Een cavia kan bij een goede verzorging zeker 5-8 jaar oud worden. Er zijn zelfs cavia’s die ouder dan 10 worden. Een cavia alleen maar nemen omdat het zo leuk is voor de kinderen is geen juiste insteek, verzorging en verantwoordelijkheid nemen bij ziekte is ook uw taak.

Waar moet u op letten als u een cavia aanschaft?

 • de cavia moet minstens 6 weken oud zijn
 • hij moet actief zijn, niet stil in een hoekje zitten
 • let op de vacht, deze moet glanzend zijn, niet dof of met kale plekken
 • neus, oren en ogen moeten schoon zijn, geen korstjes bevatten
 • de tanden moeten recht staan
 • er mag geen dunne ontlasting of urine aan de achterhand kleven, het gebied rond de anus en de buik moeten droog zijn.
 • De cavia mag niet te mager zijn, je moet niet de ribbetjes kunnen zien. Te dik is ook niet goed.

Voeding Cavia’s

De voeding van een cavia bestaat uit hooi, hard voer, groen voer en vitamine C. Al deze componenten moeten ze elke dag krijgen.

 • Vitamine C kan een cavia niet zelf aanmaken. Hij moet het dus via de voeding binnen krijgen. Een tekort aan vitamine C geeft ernstige symptomen, zoals gebitsproblemen, spierzwakte, slechte vacht, bloedingen, vermagering, diarree etc. Een cavia moet elke dag 10-20 mg per kg vitamine C krijgen. Een cavia weegt gemiddeld 800-1500 gram. Dit kan gemakkelijk met een tabletje. Ok zijn er korrels met vitamine C erin. Vitamine C druppels in het drinkwater of over het voer is niet betrouwbaar. Als uw cavia een verminderde weerstand heeft, bijvoorbeeld omdat hij ziek is of geopereerd moet worden, is het verstandig even extra vitamine C te geven.
 • Cavia’s mogen in principe alle groente en fruit eten, zorg altijd voor voldoende variatie.
 • Hooi moet onbeperkt gegeven worden, dit is heel belangrijk voor de maag- en darmfunctie en voor het gebit.
 • Hiernaast kunt u caviakorrels geven. Geperste korrels zijn beter dan gemengde korrels. Wij raden Science selectivecaviavoer aan.

Huisvesting Cavia’s

Cavia’s moeten een zo groot mogelijke kooi hebben. Ze kunnen zowel binnen als buiten (in een ren) gehouden worden. Zorg voor een lichte plek, die niet te warm kan worden. Een buitenren moet altijd voldoende schaduw hebben. Ze kunnen niet goed tegen koude, haal ze voor de winter dus altijd naar binnen. De kooi moet op een rustige plek staan en niet op de tocht. En cavia wil ’s nachts graag slapen in een nachthok, deze kunt u kopen of zelf maken van hout of van een kartonnen doos. Zet een stevig etensbakje en een drinkbakje neer of hang een waterfles in de kooi.

Cavia’s hebben geen speciaal speelgoed nodig, plekjes om zich te verstoppen vinden ze erg prettig, dit kan bijvoorbeeld een grote baal hooi zijn!

Cavia’s zijn groepsdieren, ze vinden het dus fijn om met meerdere cavia’s samen een kolonie te vormen. Vrouwtjes (zeugjes) kunnen goed met elkaar overweg. Mannetjes (beertjes) kunnen gaan vechten als ze vrouwtjes kunnen zien of ruiken. Castratie kan dan helpen. Een zeugje en een beertje kunnen goed samen, maar zullen veel nestjes krijgen als het mannetje niet gecastreerd is.

Voorplanting Cavia’s

Cavia’s zijn al op zeer jonge leeftijd geslachtsrijp, vanaf 4-5 weken. Heeft u een zeugje en een beertje, dan is het verstandig om 1 van beiden onvruchtbaar te maken. Meestal wordt het beertje gecastreerd. Het beste is om te wachten tot ze 4-5 maanden oud zijn, houd ze tot die tijd dus apart.

Enkele feitjes:

 • De dracht duurt gemiddeld 68 dagen.
 • Er kunnen 4 tot 14 jongen geboren worden.
 • Een cavia jong is al helemaal behaard.
 • De bekkenbeenderen van een zeugje verharden in de loop van het eerste levensjaar. Een zeugje mag dus niet drachtig worden als ze ouder is dan 1 jaar en nog nooit eerder jongen heeft gehad, dit kan ernstige geboorteproblemen geven.
 • De jongen zogen ongeveer 4-5 weken bij de moeder.
 • Volwassen zeugjes kunnen cystes op de eierstokken ontwikkelen, deze zijn goedaardig echter veroorzaken symmetrische kaalheid. Sterilisatie is een oplossing voor dit probleem.
 • Verschil tussen een zeugje en een beertje: een zeugje heeft een Y-vormige geslachtsopening. Een beertje heeft een ronde geslachtsopening en 2 testikels. De testikels kan hij echter naar binnen trekken, dus deze zijn niet altijd te voelen!
 • Na de castratie kan het beertje nog een week of 4 vruchtbaar blijven, houd daar rekening mee.

Leave a Reply