Fretten

Fretten zijn erg leuke huisdieren ….. als ze in goede handen zijn. Ze zijn speels, erg sociaal en zeer nieuwsgierig. Het is een roofdier en niet een knaagdier en dat maakt een fret een compleet ander huisdier dan bijvoorbeeld een konijn of een rat. Qua nodige zorg en aandacht zijn ze beter te vergelijken met de hond en de kat. Dit is één van de belangrijkste reden om goed over na te denken voordat u een fret (of liever meerdere fretten) aanschaft.

Geschiedenis:
Fretten worden al een geruime tijd gehouden, er zijn gegevens gevonden van 450 jaar v. Chr. Toen werd de fret vooral gehouden voor de jacht. Ze jaagden de konijnen, ratten en muizen uit de holen. Vanaf 1800 is de fret als huisdier in Europa geïntroduceerd. Tegenwoordig zijn steeds meer fretten ons huisdier.

Voor de aanschaf
Voor de aanschaf van een fret, is het goed om met een aantal zaken rekening te houden;

 • Een fret is een groepsdier. Het liefst wil hij leven met 1 of enkele soortgenoten. Maak de groep niet groter dan 4-5 fretten, dit i.v.m. vechten en stress.
 • Een fret moet worden gecastreerd en dient jaarlijks gevaccineerd te worden, dit brengt de nodige kosten met zich mee. Daarnaast moeten de nagels gecontroleerd worden, oren schoon gemaakt worden en parasieten (zoals oormijt) bestreden.
 • Een fret vergt als hij wakker is veel aandacht en oplettendheid van zijn baasje.
 • Een fret zal bepaalde dingen moeilijk afleren, zoals in de planten graven of aan de vloerbedekking krabben. Je huis moet je ‘fret-veilig’ maken, dus alle gaten en kieren afdichten.
 • Net zoals bij alle huisdieren kost de dagelijkse verzorging tijd en aandacht: verblijf en kattenbak schoonmaken, eten en drinken geven, tijd maken om te spelen.
 • Een fret kan niet mee naar warme landen. Temperaturen boven de 30 graden kan hij niet verdragen. Regel dus onderdak bij een andere fretten liefhebber.
 • Een fret kan tot 10 jaar oud worden, gemiddeld ligt de leeftijd tussen 6 en 8 jaar.

Tijdens de aanschaf:

 • Haal een fret bij een goede fokker of vraag Stichting Fret om een goed adres.
 • Is hij al zindelijk gemaakt?
 • Is hij levendig en nieuwsgierig?
 • Heeft hij schone oren i.v.m. oormijt?
 • Heeft de fret schone ogen, neus en achterhand?
 • Is de vacht mooi glad en glanzend, geen kale plekken?
 • Is hij gewend aan mensen, niet schuw of bijterig?

Vaccinaties bij Fretten

Het is aan te raden fretten te vaccineren tegen hondenziekte. Een fret die besmet wordt met het hondenziektevirus zal sterven. Er zijn slechts enkele vaccins die geschikt zijn voor de fret. Wij gebruiken één daarvan, namelijk Nobivac Puppy DP. Deze entstof is gekweekt op kippenembryocellijnen. Vaccins op basis van hondencellijnen zijn juist gevaarlijk voor de fret. Deze entstof is voor een fret onvoldoende afgezwakt waardoor een fret juist hondenziekte kan krijgen! Wanneer een fret mee gaat naar het buitenland is het verplicht het dier tegen rabiës (hondsdolheid) te vaccineren. 

Voortplanting bij Fretten

Vrouwtjes
Loopsheid
Vrouwtjes worden voor de eerste keer loops in de eerste lente na hun geboorte. Dat is gemiddeld op 4 tot 10 maanden leeftijd. De natuurlijke paartijd is van maart tot september, maar sommige vrouwtjes worden eerder loops. Waarschijnlijk heeft de hoeveelheid licht ermee te maken, bij een toename treedt de loopsheid eerder op. Bij een loops vrouwtje zwelt de geslachtsopening op. Na een dekking treedt een eisprong op en stopt de loopsheid. Als het vrouwtje niet gedekt wordt, blijft zij gedurende de hele paartijd loops (dus tot de herfst). Als een fretje niet gedekt wordt, veroorzaken de hoge vrouwelijke hormoonspiegels een verminderde functie van het beenmerg (beenmergdepressie). Vrouwtjes kunnen daar erg ziek van worden, en als je er niet tijdig bij bent kunnen ze er aan overlijden. Als je dus niet met een vrouwtje wil fokken, moet ze op tijd gesteriliseerd worden.

Dracht
Mocht het vrouwtje drachtig zijn, zal de zwelling van de geslachtsopening afnemen. De draagtijd van een fret is 42 dagen. De bevalling kan enkele uren duren. De meeste fretten hebben geen problemen met de bevalling. Het gemiddelde aantal jongen is 7, maar dit kan erg variëren (van 2 tot 10). Vanaf een week of  4 zullen de jongen zelfstandig proberen te eten. Op een leeftijd van 8 weken kunnen de jonge fretjes naar hun nieuwe baasjes.

Mannetjes
Mannetjes worden geslachtsrijp als ze 4-9 maanden oud zijn. Van december tot juli zijn ze sexueel actief. Als je niet met een fret wilt fokken, kun je hem het beste laten castreren. Dit vermindert de penetrante, karakteristieke geur van een mannetje.
Een mannetje die met meerdere fretten gehouden wordt moet echt gecastreerd worden, anders is hij niet te handhaven. Hij wordt dan heel erg dominant. Castratie kan het beste gebeuren op 6-8 maanden leeftijd.

Voeding voor Fretten

Fretten zijn echte vleeseters en hebben behoefte aan dierlijke eiwitten. Plantaardige eiwitten worden slecht verteerd en kunnen aanleiding geven tot allerlei klachten. Veel mensen denken dat kattenvoer een prima voeder is voor fretten, maar eigenlijk is dit voer niet voldoende. Kittenvoer komt nog het meest in aanmerking. Het beste voer is volledig frettenvoer. Fretten hebben in hun voeding 35-40% eiwit nodig (het beste zijn dierlijke eiwitten), 20-25% vet en slechts weinig en goed verteerbare koolhydraten.

Totally Ferret, Hill’s® kittenbrokjes en Eukanuba kittenbrokjes zijn op dit moment de beste voeders die beschikbaar zijn voor uw fret. Oudere fretten kunnen eventueel naast hun gewone frettenvoeding Hill’s AD krijgen om op gewicht te blijven. Kijk voor meer informatie over voeding op de website: www.fret.nl. Hier vindt u alles wat de fret wel mag en wat absoluut niet.

Huisvesting voor Fretten

Afmetingen 
Eén dier of twee dieren moeten kunnen beschikken over een bodemoppervlakte van minimaal 2 m2. Voor elk dier dat aan de groep wordt toegevoegd, moet minimaal 0,5 m2 bodemoppervlakte meer beschikbaar zijn. De hoogte van het verblijf moet minimaal 60 cm. bedragen, zodat het dier zich kan oprichten op de achterpoten. Zorg overigens voor een goed afsluitbaar hok, fretten kunnen echte Houdini’s zijn.

Klimaat
Zet het hok niet pal in de zon of tegen een verwarming, fretten kunnen beter tegen kou dan tegen warmte! Zorg er verder voor dat het onderkomen tocht en vochtvrij is.

Slaapplek
Fretten zijn heerlijke slapers, ze kunnen uren lekker opgerolt liggen te snurken in een eigen lap of dekentje. Er zijn overigens ook fantastische hangmatjes voor fretten te koop.

Speeltjes
Zorg ervoor dat de nieuwsgierigheid en speelsheid van uw fret bevredigd wordt. Natuurlijk zijn er in de dierenwinkel allerlei speciale frettenspeeltjes te verkrijgen. Echter een stuk PVC pijp met extra gaten erin (denk aan scherpe randen) en een paar balletjes voldoen ook prima.

Fretten toilet
Zorg voor een bakje met kattegrit erin. Dit frettentoilet dient u meerdere malen per week schoon te maken.

Leave a Reply