Ratten

De tamme rat is een uitermate geschikt huisdier. Ze zijn leuk, gezellig, sociaal en erg nieuwsgierig. Bovendien zijn ze zeer geschikt voor kinderen (natuurlijk wel onder toezicht) vanwege hun lieve karakter. Natuurlijk hebben ze wel verzorging en aandacht nodig, het is dus verstandig om niet “zomaar” aan ratjes te beginnen.

Geschiedenis van de rat:
Aan het begin van de 19e eeuw raakten wetenschappers geïnteresseerd in de bruine rat. De ratten werden gevangen, bestudeerd en voor medische proeven gebruikt. Niet alle ‘laboratorium’ ratten werden als proefdieren gebruikt, enkelen werden gehouden om zich voort te planten, en met hun nakomelingen zou wel geëxperimenteerd worden. Maar deze ratten, deze ‘productie’ ratten, werden tam, zo tam, dat wetenschappers ze meenamen naar huis. Tegenwoordig is de rat een geliefd huisdier die we “gelukkig” steeds vaker op het spreekuur zien als er wat mis is met ze. Echter, gezien hun laboratoriumverleden zien we vaak dat ze tumoren ontwikkelen. Ze werden namelijk soms gefokt op gevoeligheid voor tumoren.

Voor de aanschaf
Ratjes zijn hele leuke huisdieren, maar denk er goed over na voordat u een ratje aanschaft. Een rat heeft dagelijks aandacht, voeding  en verzorging nodig. Ze kunnen ook ziek worden waardoor u te maken krijgt met kosten van een dierenarts. Een rat is een dier wat helaas vaak gezondheidsproblemen heeft, hou daar rekening mee. Ratjes kunt u aanschaffen in een dierenwinkel, maar beter is het via rattenopvang en speciale rattenfokkers te doen. Voor deze laatste 2 moet u waarschijnlijk wat verder reizen en meer moeite doen, maar doorgaans heeft u meer kans op een tamme en gezonde rat.

Waar moet u op letten bij de aanschaf?

  • Mannetjes en vrouwtjes moeten niet samen in 1 kooi zitten. Ratjes zijn al vroeg geslachtsrijp (vanaf 5 weken) en het kan dus voorkomen dat u een zwanger vrouwtje mee krijgt.
  • Het ratje moet minstens 5 weken oud zijn en minstens 75 gram wegen.
  • De vacht moet schoon zijn, glimmen en geen kale plekken hebben.
  • Ogen, neus en oren mogen geen korstjes hebben.
  • De rat moet actief zijn, dus niet stil in een hoekje zitten.
  • Kijk of de rat aan mensen al een beetje tam is en aan mensen gewend is.
  • De rat mag niet niezen of een reutelende ademhaling hebben.

Voeding van Ratten

Ratten zijn eigenlijk alleseters. Granen, vlees, zuivel, het maakt de rat niet zo heel veel uit wat hij te eten krijgt. Pas echter wel op met zuivel (zoals melk), veel ratten kunnen daar niet tegen, het is beter om bijvoorbeeld sojamelk of kattenmelk te geven.

Om ervoor te zorgen dat de rat niet alleen maar eet wat hij lekker vind en daardoor te eenzijdige voeding binnen krijgt is er een speciale rattenkorrel verkrijgbaar van o.a. het merk Hope Farms. Hierin zit alles wat de rat nodig heeft. Daarnaast kunt u wat lekkere versnaperingen geven zoals fruit, stukje kaas of een stukje vlees (niet rauw).
Kijk op www.ratjes.nl voor meer informatie over de voeding van de rat.

Huisvesting voor Ratten

Afmeting 
Om te beginnen moet gezegd worden dat ratten flink wat ruimte nodig hebben. Minimumafmetingen van een hok voor 2 ratten zijn 80cm (lengte) x 40cm (diepte) x 40cm (hoogte) gehanteerd. De rat moet in ieder geval ook rechtop kunnen staan. Als de ratten veel in hun kooi zitten moet die uiteraard groter zijn dan wanneer ze regelmatig vrij mogen rondlopen.

Bodembedekking
De bodem kun je het beste bedekken met stofvrije houtsnippers. Dit is anders dan zaagsel, zaagsel is fijner en daardoor ook stoffiger wat schadelijk is voor de longen van de rat.

Schoonmaken
Maak het liefste dagelijks het hok schoon en zorg voor voldoende ventilatie. Ratjes zijn erg gevoelig voor luchtweginfecties. Een stoffige omgeving met ureumluchtjes (urine) maken ze extra gevoelig. Een goede graadmeter is uw eigen neus. Wanneer u uw neus in het hok steekt en uw neus begint te kriebelen dan is het zeker tijd om actie te ondernemen!

Meerdere ratjes
Ratten zijn dieren die graag in groepen leven. Houd dan ook liever 2 of meer ratten bij elkaar. Let wel op het geslacht van de dieren, ratten planten zich ontzettend snel voort!

Voortplanting van Ratten

Ratten zijn al vanaf een week of 5 vruchtbaar! Houdt mannetjes en vrouwtjes dus gescheiden als u niet een hok vol ratjes wilt krijgen.

Enkele feitjes:

  • de dracht duurt 21 tot 23 dagen.
  • er kunnen tot wel 20 jongen geboren worden.
  • een vrouwtje kan binnen 24 uur na de bevalling weer gedekt worden.

Leave a Reply