• Gebitsverzorging

  Door enkele malen per week actief met gebitsgezondheid van uw kat bezig te zijn kunt u veel problemen voorkomen. Er zijn veel mogelijkheden om een schoon gebit ook schoon te houden, lees verder of informeert u hiervoor bij ons aan de balie.

  Het gebit van uw kat, uw zorg!
  Eén van de meest voorkomende ongemakken voor uw kat zijn aandoeningen van het gebit. De verschijnselen worden vaak pas in een laat stadium opgemerkt. De gevolgen hiervan zijn ernstige tandvleesontsteking en verlies van kiezen en tanden. Vervelend voor uw huisdier want hier gaat wel degelijk een langdurig pijnlijk proces aan vooraf. Preventieve tandheelkundige zorg is voor uw kat minstens zo belangrijk als voor u.

  Wat zijn de gevolgen van een onverzorgd gebit?
  Voedselresten, bacteriën en speeksel kunnen een witte aanslag op de kiezen veroorzaken, dit heet tandplaque. Wanneer dit niet tijdig wordt verwijderd kan het uitharden tot tandsteen. Tussen het tandsteen en tandvlees kunnen vervolgens weer voedselresten en bacteriën nestelen die zorgen voor een tandvleesontsteking (gingivitis). Als in dit stadium geen behandeling plaatsvindt zal de ontsteking zich uitbreiden naar het bot(!) waardoor kiezen uiteindelijk zullen uitvallen.

  Hoe herken ik een tandvlees/kaakontsteking?

  • Rood tandvlees op de overgang van tandvlees naar tanden of kiezen
  • Gemakkelijk bloedend tandvlees
  • Slechte adem
  • Bruine aanslag op tanden/kiezen
  • Speekselen
  • Losse tanden/kiezen
  • Eénzijdig kauwen

  Wat kan ik het beste doen bij een aandoening aan het gebit?
  Tandvlees- en kaakontsteking zijn pijnlijke aandoeningen. Onze dieren kunnen nog steeds niet spreken dus het is onze verantwoordelijkheid om te zorgen voor een goed gebit. Als uw kat een van de bovenstaande verschijnselen vertoont, maak dan op korte termijn een afspraak met ons zodat wij kunnen beoordelen of een gebitsreiniging noodzakelijk is. Speciale snoepjes of voer tegen slechte adem verbloemen slecht het probleem, het tandsteen en de ontsteking blijven aanwezig!

  Waaruit bestaat een gebitsreiniging?
  Een gebitsreiniging is de standaardbehandeling voor beginnend tandsteen en tandvleesontsteking. De behandeling bestaat uit een uitgebreide inspectie van het gebit, handmatig en ultrasoon verwijderen van al het tandsteen, gevolgd door het polijsten van het gebit. Het polijsten is nuttig om de terugkeer van aanslag te vertragen.

  Wat kan ik zelf doen?
  Als uw kat nog een schoon gebit heeft (of als het net gereinigd is) heeft u de volgende mogelijkheden:

  • 2-3x per week poetsen met speciale borstels en tandpasta
  • Een speciaal voeder zoals Hill’s T/D waarmee de vorming van tandplaque voorkomen wordt.
  • Wekelijkse Oravet gelbehandeling   

  Een gebitsreiniging kan een hele opluchting voor uw kat betekenen. De jaarlijkse gebitscontrole die bij het gezondheidsprogramma is inbegrepen kan eventuele problemen vroegtijdig onderkennen. U ziet het; dieren en mensen verschillen niet zo heel veel van elkaar!

   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *